Главният прокурор може да започне операция "Чисти ръце", смята лидерът на ДСБ
Румяна Ченалова брани мафиотски интерес, не е толкова смела да говори тези неща без огромен гръб зад себе си, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев пред bTV. "Смях се на версията, че съм аз този гръб. Тук става дума за криминална фигура, за корупционни среди, които са й гарантирали безопасност", каза Кънев. Той отрече версията, че реформаторите в съзаклятие с Ченалова се опитват да бутнат главния прокурор. "Тук има опит да се рекетира главния прокурор през устата на тази жена. Никой в РБ не иска да маха главния прокурор. Искаме реформа на институцията, но в персонален разговор не участваме", каза Кънев.
Той твърди, че няма "реформаторска връзка" зад записите "Ченалова". "Напротив става дума за хора конспиратори, на които мишената са реформите".
„Трябва да се изчисти максимално съдебната система, активната и положителна роля трябва да е на Сотир Цацаров, той трябва да изчисти своето име и да обезпечи независимо разплитане на този корупционен чорап”, допълни Кънев. По думите му ако главният прокурор е отговорен „ние сме на прага на операция „Чисти ръце”.
Според Кънев това може да стане по два начина. Единият е да се приемат предложените конституционни промени на РБ за независим главен прокурор, който да има ексклузивни права върху подобни разследвания, но това е много малко възможно. Вторият начин е главният прокурор да делегира на друга личност, на която той и обществото има достатъчно доверие, пълна независимост при разследването на самите записи, смята Кънев.
По думите му той вече е разговарял с премиера Бойко Борисов и са обсъдили кой може да стои зад сценария. Според Кънев става въпрос за личност с криминален капацитет. Не е зле и с г-н Цацаров да се видим, за да не предлагам тези неща само пред медиите, добави Кънев.