Симеон Сакскобургготски обяви, че няма да се кандидатира за президент на изборите догодина.

"Аз съм казал "не"! И вече съм го решил", заявява Сакскобургготски в интервю за в. "Труд". Бившият премиер вече заяви, че връщането му в политиката е "в сферата на фантазията", но за евентуалното му издигане за кандидат за държавен глава заговори през октомври членът на НДСВ проф. Огнян Герджиков. В интервюто днес Сакскобургготски казва, че е наясно с възможностите си и с това какви коментари ще породи евентуална негова кандидатура.

"Гледам се редовно в огледалото и съм наясно с това, което мога. А пък ако бих участвал в президентската надпревара, какви страхотни полемики биха се появили. Трябва ли да предизвикваме хипер реакции?", мотивира се той и продължава: "Видях вече какво е и докъде стига политическото тресавище".

В интервюто Сакскобургготски казва още, че полага усилия сегашният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова да бъде избрана за генерален секретар на ООН. По думите му не става дума за лобиране.

"Една дума тук, един пример там, да се подсетят едни хора, и така става. Не е точно лобиране, но разговори с подходящи хора, ако може да се допринесе с нещо, да се поясни", казва Сакскобургготски. Той уточнява, че действията му не са координирани с правителството, "защото няма нищо предприето официално". Определя евентуална кандидатура на Бокова като "уникален шанс" за България и "нещо епохално" и допълва, че би било голяма грешка този момент да не се използва.

На въпрос за опасенията, свързани с комунистическото потекло на Бокова, бившият премиер казва: "Понякога хората, които цитират това политическо или потомствено минало - ако се поогледаме, произходът на тия, които критикуват е същият". 

В интервюто Сакскобургготски коментира и въпроса с т.нар. "царски имоти", кризата с бежанците в Европа и атентатите в Париж.