През тази нощ периодично ще се ограничава движението на тежкотоварните камиони по републиканските пътища и магистрали, по които се извършва снегопочистване. Интензивни снеговалежи се очакват в Северозападна България и областите София и Перник.
В момента се извършва снегопочистване в двете посоки на АМ „Хемус“ в участъка София – Ябланица и по път I-1 Враца-Ботевград. Ограничено е движението на тежкотоварните автомобили в тези участъци до завършване на тяхното снегопочистване, леките автомобили се пропускат.
Ограничено е движението и на тежкотоварните автомобили по първокласните пътища I-3 Ябланица - Луковит и I-4 Ябланица – Севлиево на територията на област Ловеч в посока София
АПИ напомня, че първокласните пътища и магистралите се почистват до 2 часа от началото на снеговалежа, според степента на нивата на зимно поддържане, като допустимата дебелина на снежната покривка е 3 см.
Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.
Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.