Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“. Не желая, толкоз! Това изказване направи премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.
Репликата на Борисов „идва” по време на диалог между него и зам.-министъра на правосъдието Петко Петков. Заместникът на Христо Иванов представя пред членовете на кабинета проект на постановление за отменяне на постановление на Министерски съвет от 2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз и за съдия в Общия съд.

След въпрос от министър-председателя-„Това не го ли решавахме преди или го върнаха?”, Петков навлиза в дълго обяснение. Той посочва, че веднъж в рамките на тази година това постановление е било променено. Причината за това е процедурата за избор на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. В рамките на първоначалната процедура се откроили доста несъвършенства на това постановление. „В крайна сметка първоначалната процедура за избор на кандидат за генерален адвокат завърши с неуспех. Основната причина за това беше, че постановлението предпоставяше изключително високи критерии за владеене на френски език и един-единствен кандидат от явилите се успя да вземе изпита по френски език, който обаче, според комисията, имаше недобри правни познания. Това наложи да предприемем изменения и да изчистим някои от неговите несъвършенства, след което проведохме втора процедура”, обясни Петков, който продължава с дълги разяснение защо постановлението се нуждае от промени.

„До момента, в който предложим нов ред за избор на кандидати за генерални адвокати и съдии, Министерството на правосъдието и Министерство на външните работи, става въпрос за една единствена кандидатура, за една единствена процедура – тази за генерален адвокат, ще предложим на Министерски съвет списък с няколко кандидати, за да може Министерски съвет да направи информиран избор. Аз винаги съм бил за прозрачните и честни процедури, в смисъл, и конкурсни, защото те дават възможност да бъде направена абсолютно прозрачно, да се провери начинът, по който се избира един кандидат. По-голямата част от държавите в Европейския съюз…”, добави Петков, прекъснат от Борисов с въпроса-„Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални”.

За да може да влезе в протокола, както самият премиер подчерта, той посочва, че не „иска” да ги „опраска“, а да ги издига. „Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, „Бойко иска да ме издигне, а… Москов иска да ме събори”. Шегувам се…. След като не са „гнили ябълки“, както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим!”, коментира Борисов. Петков отново поема думата, но безуспешно. „Списъкът с няколко имена, които министърът на правосъдието и на външните работи ще ви предложат, ще бъде с утвърдени…”, казва той, след, което отново бива прекъсван за премиерска реч. „Моля Ви се, не искам. Даже днес на Бъчварова й казах: не желая…. Считах, че един премиер трябва като поискат среща с него (в края на краищата сме избрани от народа, за да служим на хората), да го видят. Не искам повече да видя никой. Не искам. Във всяка махала или във всяка кръчма си говорят за някой от нас…. Какво ли не... Вие решете кой адвокат, кой съдия и ни го предложете. Нито колегите разбират в детайли, някои може да разбират от адвокати или да имат адвокати или съдии, но вие решете и ни предложете. Защото аз единственото, което съм казал е, че ако на Цветанов за подслушване, което се оказа че не е подслушване, му се искат 4 години затвор от две инстанции, а когато си подслушвал, и си давал разрешение, трябва да получиш 400 години затвор. И то аз съм го казал публично, в коментар”, обяснява Бойко Борисов.

„След като по никакъв начин изпълнителната власт няма право да се намесва, дори излиза, че и е и забранено да коментира един проблем, който дори самият Москов коментира в парламента – че това са най-лошите лица на съдебната система… Но него не го атакуват. А аз, че съм казал за 400 години затвор, съм от сутрин до вечер по всички телевизии, някак си да ме вкарат в тази тема... Аз отказвам да участвам в тази тема. И питам: ние като правителство или като коалиция, когато говорим за съдебната система и за реформа в нея, ние не се ли намесваме в нея? Излиза, че това е много грубо вмешателство. В кое сме се намесили ние? Че сме коментирали нещо за Янева и Ченалова, което тогава цялото общество коментираше?! И журналистите ме попитаха какво мисля. И аз казах: ако едното е 4, другите – са за 400. Това намеса ли е в работата? Да си кажеш мнението в отговор на въпрос? Ти, ако си съдия, а си съдия, това ще го приемеш ли за директна намеса? Това е мой коментар. Или вие, ако вечер си седнете с приятели или с един и коментирате, че днес Бойко е казал на Министерски съвет еди какво си и някой ви запише и го изкара след това, аз трябва ли да отговарям защо вие сте си говорили за мен? Това вече минава всякакви граници. Ама носили си пари! Като са си носили пари, да отидат да ги арестуват веднага и докато не кажат кой ги е… те нали имат произход, отнякъде са дошли, някой ги е увивал във вестник…”, казва премиерът.
„Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“. Не желая, толкоз! След като така ще се тълкува, че дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система – това се тълкува като вмешателство. Значи, ние, изпълнителната власт в лицето мое или на Москов, или на госпожа Кунева, или не дай, Боже, и Лукарски да се изкажем по тази тема, излиза, че ние се намесваме в съдебната система?! Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг?”, посочва премиерът, добавяйки, че иска този въпрос да бъде зададен официално на Европейската комисия.

„След като аз дори съм обвинен, че съм казал за единия ако е 4, за другия да е 400, просто съм сравнил като тежест едното и другото нарушение, при това положение повече спирам да коментирам. Няма да коментираме. Докладът да си го напишат до съдебната система, до Висш съдебен съвет, до прокурор, до съдии, имаме ВКС и те да решават какво да правят с този мониторинг. Ние нямаме роля вече там. Край. Каква ми е ролята? След като не мога да кажа дори, че тези, които публично по телевизията, с посланици, им извадиха бакиите, не мога дори да си кажа мнението по тях, а Москов може, и той не се е намесил, защото…Например здравните осигуровки….”, посочва министър-председателят.

Според него, ако прокурорът, ако съдиите, ако Висшият съдебен съвет си имат спорове, да си ги водят. „Откъде накъде ще ни замесват нас?! С какво и как мога да натисна някой и защо да го натискам?! Аз си спомням френският посланик как обикаляше по студията и ги сочеше с пръст и тогава нито един не се яви, който да каже „това е директна намеса в съдебната система“. А аз с моето изказване от Брюксел, то не са колажи, то не са от сутрин до вечер „Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си“… Това минава границите!”, ядосва се премиерът.

Борисов е категоричен, че по тема съдебна система повече към него и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат, добави Борисов.