Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал среща с руския си колега Владимир Путин на 30 ноември в Париж, когато световните лидери се събират на конференцията за климата във френската столица, предаде "Ройтерс", като се позовава на официално съобщение на Кремъл.

"Предложение от турска страна за среща на ниво държавни глави е бил представено на президента", заяви говорителят Дмитрий Песков. "Това е всичко, което мога да кажа."

Ердоган се очакваше да посети Москва на 15 декември за обсъждането на общи икономически проекти и действията на двете държави в Близкия изток, но вероятността за това посещение е все по-малка след обтягането на отношенията между Русия и Турция заради сваления руски изтребител тази седмица.

Отменено бе и посещението на външният министър на Русия Сергей Лавров в Анкара миналата сряда.

За момента няма информация дали срещата ще се състои.

В четвъртък Ердоган изрази съжаление, че Путин не е приел телефонните му позвънявания след свалянето на самолета.

След това събитие позвъних на господин Путин, но досега той не е отговорил на обажданията ми, каза Ердоган пред френската телевизия Франс 24. Телефонен разговор между Путин и Ердоган след трагичния инцидент с руския бомбардировач Су-24 не е имало, заяви по-късно Лавров, цитиран от ТАСС.

Песков потвърди, че Ердоган се е опитал да позвъни на Путин 7-8 часа след нападението по руския самолет Су-24.

"Да, това бе след като изминаха 7-8 часа след този инцидент, не по-рано.Президентът беше уведомен за това", уточни представителят на Кремъл.

Турският президент добави, че ако Турция е знаела, че става дума за руски самолет е можело да се попречи по друг начин на това нарушаване на турското въздушно пространство.

Подобни изказвания Ердоган направи и пред телевизия Си Ен Ен, пред която каза, че Турция няма никаква причина да се прицелва нарочно Русия, с която има много силни връзки.

Турският президент каза, че е натъжен от случилото се със самолета и от заплахите за икономически ответни мерки от страна на Русия.

Но онези, които нарушиха нашето въздушно пространство, трябва да се извинят. Нашите пилоти и нашите въоръжени сили изпълниха само дълга си, каза Ердоган пред Си Ен Ен.

Москва продължава да настоява за официално извинение от страна на Турция и междувременно обяви серия от икономически санкции срещу страната.