Женското здраве е крехко. Хормоналният баланс в женското тяло е деликатен и се влияе от най-леките промени в ежедневието, храненето и стреса. Дори настроението на жената може да повлияе негативно този крехък баланс.

Храненето е едно от най-важните неща. То може да помогне в балансирането на рисковете. А те са много. Жените треперят над месечния си цикъл, следят рисковете за възникване на рак на гърдата или яйчниците, които са пряко свързани с хормоналния баланс в тялото.

Именно затова жените трябва да включват задължително някои хранителни продукти в диетата си, за да поддържат женското си здраве в норма. Кои са те?

Цвекло

Цвеклото е чудесен източник на витамини от група В и желязо. Това е прекрасен избор за жените, особено по време на бременност, а и преди това. Сокът от цвекло спомага още и за намаляване на кръвното налягане с няколко пункта.

Листни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като зеле, спанак, ряпа, рукола, айсберг, брюкселско зеле са все богати на полезни вещества за женското здраве. В тях се откриват още витамини К, С и А, както и важни минерали като калий, калций, бета-каротин, манган, фолиева киселина, магнезий, желязо.

Фибрите в тези зеленчуци са в изобилие. Цялата съвкупност от полезни съединения помага на плодовитостта, регулацията на менструацията, либидото.

Лук

Лукът стимулира естествените оздравителни процеси в организма. Той има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Освен това действа като натурален антикоагулант.

Консумацията на лук прави плътността на костите по-висока, което намалява риска от остеопороза при жените.

Бобови

Бобовите растения са много полезни за женското здраве. Те намаляват риска от поява на метаболитен синдром, диабет тип 2 и свързаните с тези нарушения последствия. Високото кръвно налягане и ракът на гърдата също са заболявания, застрашаващи женското здраве, а бобовите растения намаляват тези рискове.
 

Броколи

С напредване на възрастта рисковете от рак на гърдата и яйчниците, особено при нераждали жени, се повишават. Брорколите съдържат мощни фитонутриенти, които се борят с канцерогенните съединения в тялото като ги неутрализират.

Те стимулират детоксикиращите ензими в организма като позволяват на тялото да се отърве от потенциалните ракови клетки по естествен път. В броколите е изолирано вещество, наречено индол-3-карбинол, което намалява риска от възникване на рак на гърдата, шийката на матката и дори потиска развитието на вече появил се рак, пише bustle.com.

Ябълки

Ябълките са прекрасен плод. В тях се съдържа много пектин, който спомага за намаляването на холестерола, риска от диабет и кръвното налягане. Те са добър източник на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и също намаляват риска от рак.

Веществото кверцитин в ябълките е флавоноид, който помага за предотвратяването на рак на гърдата.