Неколкократно завишение на санкциите за стопаните на домашни любимци ще предложи депутатът от АБВ проф. Иван Станков, обяви той пред медиите в парламента. Бившият ректор на Тракийския университет е недоволен, че в проекта, приет на първо четене днес, изобщо не са застъпени подобни текстове.

Над 300 лв. ще бъде глобата за стопани, които разхождат кучетата си без повод, както и ако не си носят найлонови торбички в парка, за да обират изпражненията им.

Същите сериозни санкции са замислени и

за собствениците на домашни животни, които ги изхвърлят навън и така ги превръщат в бездомни, допълни депутатът от АБВ.

По думите на професора в момента тези правила са урегулирани в наредби на общините, но масово не се спазват и трябва да фигурират в закона. Според него трябва да се предприеме и по-сериозен контрол от страна на кметовете и инспекторите на Българската агенция за безопасност на храните.

България е на първо място по заболели и оперирани от ехинокок хора, посочи Станков като аргумент за мерките, които смята да предложи.

В момента кметските забрани не се спазват масово и по парковете почти не може да се срещнат стопани на кучета с пликче в ръка.

Редовно домашни кучета се водят на разходка в училищни дворове,

където има тревни площи и където си играят деца - справка, задният двор на 148-мо ОУ в столицата, където през уикенда стопани на кучета си ги пускат без каишки да си поиграят и респективно, да ползват за тоалетна тревата в двора на училището в район Слатина, видя репортер на Канал 3.

В същото време в сградата на общината в района виси табела, че се забранява разхождането на кучета в дворове на детски заведения и училища, както и в парковете, които не са определени за тази цел.