Руският премиер Дмитрий Медведев даде два дни срок на правителството за подготовка на предложенията за ограничителни икономически мерки срещу Турция.

„На правителството беше възложено да разработи система, с която да се отговори на агресията, чрез мерки в икономическата и хуманитарната сфера,” заяви Медведев.

В сряда турските ВВС свалиха руски бомбардировач Су-24 над границата със Сирия, след което започна остър диалог между двете страни.
Медведев заяви, че според руския закон широките наказателни мерки могат да включват спирането на съвместни икономически проекти, ограничаването на финансови и търговски транзакции и промяна в митническите правила. Заедно с това засегнати могат да бъдат туристическият и транспортният сектор, трудовият пазар и „хуманитарните контакти”, заяви Медведев.

След подготовката мерките ще бъдат включени в указ на президента Владимир Путин.

„Предлагам всичко да се подготви за два дни, за да се премине бързо към съответните процедури”, каза премиерът на заседание на правителството.
Медведев отбелязва, че тази задача е поставена на редица ведомства, които ще вземат участие в подготовката на съответния указ на руския президент. След това документите ще бъдат представени на правителството и президентската администрация.

Срокът за санкциите няма да бъде установен. Този период ще зависи от международното положение, от въпросите на сигурността, както и отношенията ни с Турция, допълни Медведев.