България е слязла до 100-тното място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото в 180 страни, сочи доклад на организацията, публикуван на нейния сайт.

"Страната отново е на последно място сред членките на Европейския съюз, след тежка година, белязана от пет месеца на мащабни протести и политическо напрежение, отбелязва организацията", цитирана от ДПА.

Миналата година България бе на 87-мо място.

В частта за ЕС докладът на "Репортери без граници" припомня дългогодишния ангажимент на общността да защитава свободата на словото и дадените юридически гаранции.

Индексът сочи, че тези гаранции се прилагат, отбелязва организацията, уточнявайки, че сред 50-те страни на челни места в класацията 31 са европейски. Въпреки добрите резултати на ЕС обаче в някои страни се наблюдават неблагоприятни тенденции, които засягат представянето им при защитата на свободата на информация. Сред тях са Великобритания и Франция - традиционно уважаващи свободата на медиите държави, които обаче имаха тревожна 2013 година.

САЩ остават зад Салвадор и Румъния в класацията на "Репортери без граници" заради "крайно широкото и непочтено тълкуване" на нуждите на националната сигурност.

САЩ се изгубили 13 позиции, слизайки до 46-то място в годишната класацията. Основната причина за този силен спад са упоритите усилия на САЩ да преследват разобличителите и източниците на информация, отбелязва организацията.

"Процесът и присъдата срещу редник Брадли Манинг и преследването на анализатора от Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън бяха предупреждение за всички, които обмислят да помогнат за разкриване на деликатна  информация, което определено би било в обществен интерес. Разобличителят е врагът", посочва докладът.

Великобритания пък е отстъпила до 33-то място заради "позорния натиск" върху в. "Гардиън" във връзка със статиите на изданието за шпионските програми на АНС.

На челните места в класацията са Финландия, Холандия и Норвегия, а на последните - Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

"Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и  информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеална ситуация.