След огромния интерес от самото начало на националното им турне, държавният "Балет върху Лед" на Санкт Петербург продължава обиколката си в България с грандиозни два нови спектакъла в София.

Датата е 30 ноември, когато в Зала 1 на НДК ще гледаме класиките "Спящата Красавица" и "Ромео и Жулиета", по оригиналните творби на Пьотър Илич Чайковски и Сергей Сергеевич Прокофиев.

Трупата отново пожела грижата за високите им изисквания по отношение на храната да бъде поверена на любимата им Trattoria Il Maestro Giuseppe Verdi в София. За тяхното специално меню ще се погрижи главният готвач Марко Лукиари – специалист в приготвянето на гениалната италианска „бедна кухня“ - ястия, приготвени с минимална обработка на продуктите, без марината и само с натурални подправки. Типична за родния му Неапол, тя е особено подходяща и за специалния режим на спортистите.

За престоя си у нас руските балетисти поръчаха изцяло постни ястия, които включват много белтъчини и въглехидрати. Менюто им включва зърнени култури с плодове на закуска, салата и пица с гъби и зеленчуци на обед и салата и безглутенова пълнозърнеста паста за ранната им вечеря.

Трупата на държавният "Балет върху Лед" на Санкт Петербург включва 20 фигуристи, удостоени с почетното звание „Майстор на спорта” на Русия. Нейна особеност е , че от 1995 г. е първата и единствена в света, която представя спектаклите си на ледени площадки върху театрални сцени. Представленията са уникални – истински класически балет, със съответните костюми и декорация – „Лебедово езеро”, „Спящата красавица”, „Лешникотрошачката”, както и „Пепеляшка”. Всички постановки са дело на Константин Расадин - главен хореограф и балет майстор от 1979-а година. През последните десет години той и трупата му са гостували в САЩ, Канада, Холандия, Германия, Китай, Южна Корея, Тайван, Гърция, Португалия, Испания, Ирландия, Турция и още много други.

В София двата им нови спектакъла им ще се играят на сцената на Зала 1 на Националния дворец на културата. След това турнето ще завърши с две дати в Русе. Билети – в мрежата на eventim.bg.