Правителството е заделило 1 милион лева за хиляда електромобила за министерства и общини. Идеята на властта е по-малко да се замърсява въздухът и да се дава пример на гражданите.
По 10 000 лева екоминистерството планира да даде на институциите, които изберат да се движат с електричество. Средната цена на електромобил е около 60 000 лева. Тоест останалите 50 000 за нова кола на министър или чиновник, ще трябва да ги плати ведомството му, ако ги има, или пък ако ги намери.
В името на добрия пример за гражданите как да се движим екологично. "Администрациите, в тези градове, където има превишаване на нормите на фини прахови частици на въздуха ще имат предимство при кандидатстване", коментира пред Нова тв екоминистърът Ивелина Василева.
Ако властта реши да си купи електромобили, ще трябва да ги зарежда на всеки 150 км. В страната ни има само 34 колонки за зареждане на електромобили.
По данни на КАТ, в момента у нас има 170 електромобила. Намеренията на властта е да ги увеличи с още 1000. От бранша хем се радват, хем са с резерви.
"Държава, в която средният доход е 450 евро, това е демонстрацията на липса на идея какво да правим, отколкото следствие от концепция. Няма да електронизираме за 1 година и 1 млн. лв държава с толкова остарял автопарк", коментира Калоян Желев.
Засега е трудно да се говори за подкрепа на идеята от депутатите, защото екоминистърът не среща разбиране дори от партньорите във властта. Василева обаче обеща да последва примера на свои западни колеги и нейното ведомство да си подаде документи за програмата, като още не е ясно как ще става това.
Изричното уточнение на ековластта е, че няма да има масова подмяна на автомобили. Тя ще е пожелание. И ще струва 50 000 за този, който я поиска. Тези, които не я поискат, ще останат в статистиката: у нас има 3,8 млн. автомобили, които не са на електричество и са на средна възраст от 18 до 25 години. Със средна цена между 3000 и 3500 лева.