Като духа вятър да се опитаме да направим поне някаква мелничка.
Така алегорично бившият енергиен министър Румен Овчаров коментира в студиото на нова телевизия геополитическата ситуация, която България може да използва. Според тезата на Румен Овчаров с покачването на напрежението между Турция и Русия покрай сваления руски Су-24, шансовете и възможностите на България се връщат.
Конкретно в своята профилираност Овчаров обясни, че с акта по свалянето на руския самолет, Турция е унищожила една своя стратегическа позиция, за която е работила в продължение на 30 и повече години – да се ситуира като енергиен вход за Европа.
Сега тази турска позиция е зачеркната и България би могла да се възползва от това и да заеме нейното място като алтернатива, е тезата на Овчаров, който отново напомни за провалените възможности преди две години с отказа от проекта „Южен поток”. За проекта АЕЦ „Белене” този пъти бившият енергиен министър не спомена.
Тази ситуация би могла да ни върне в играта, посочи Румен Овчаров и отново се позова на народната мъдрост, цитирайки китайска поговорка: „Когато духа вятър някои строят стени – а други вятърни мелници”, очевидно с призива България да се възползва от геополитическата ситуация. Констатацията му със съжаление обаче е, че България очевидно не показва способности да строи вятърни мелници.
Румен Овчаров посочи и че изключително лошо впечатление му е направила декларацията на ДПС от вчера, която представлява „грубо представяне на турската позиция в най-твърдата й форма”. Според Овчаров така ДПС постопенно се превръща в турска партия на българските турци – образ от който дълги години се е пазила. Това, предупреди бившият министър, е опасна перспектива, тъй като партия се превръща в агент на чужди сили.
За позицията на БСП, чийто член все още е, Румен Овчаров припомни ситуацията от 1991 година, когато в Москва имаше опит за преврат, а столетницата чака три дни, за да извади своя позиция според развитието на ситуацията.
Според Румен Овчаров БСП и цялото ляво пространство в България, а и по света, се намират в тежка криза и имат нужда от преосмисляне, тъй като левите идеи значат все по-малко.
„Никой вече не мисли за бъдещето си с БСП. Това е партия на миналото”, констатира Румен Овчаров. По думите му никакви млади хора не гласуват на БСП. Гласоподавателите й са над 60 години, единствените млади хора са като неговите деца, а самият той гласувал като защита на някаква кауза.
Овчаров е песимист и по отношение на предложения за някакво обединение на лявото пространство  с АБВ, Движение 21. Тяхното положение, според него, е същото като на БСП – разчитат на някакви стари структури и верни гласоподаватели. „Нищо няма да се случи при обединение в ляво, останалите също са застинали”, посочи Румен Овчаров и посъветва левите – първо трябва „стабилизация, събиране на отломките”.