Новата година започна, но всъщност това има ли значение?

Човек може да въведе качествено изменение в живота си по всяко време, стига да иска, чрез упоритост. Мнозина сред нас с настъпването на календарната година сигурно са се зарекли да преследват определени професионални или лични цели. Много хубаво, но можем междувременно и да станем по-продуктивни, ако въведем някои съвсем простички, общодостъпни и може би позабравени полезни тактики на поведение през деня. Тъкмо ще си помогнем с тях в изпълнението на по-големите мечти и задачи. Ще го направим, просто ако започнем от някъде.

Изброява ги Тимъти Сайкс - автор на списание Entrepreneur в САЩ. Ето кои са:

1. Ставайте малко по-рано. Събуждането дори по-малко от час преди другите ни дарява с кратко, но качествено ценно време за нас самите, с което да започваме деня. Какво по-позитивно от това да изпием кафето си на спокойствие или да поспортуваме преди цялата суматоха на ежедневието да е настанала. За сметка на малко сън, ще си дадете повече време да помислите за това, което искате, преди умът ви да е окупиран от работата, за която мислите поне от 9 до 18 ч.

2. Четете. Трябва да го правите всеки Божи ден! Това не означава, че трябва да изчитате цели романи за нула време, но го правете еждневно, поне за 20-30 минути. Списания, вестници, книги ни правят по-осведомени и ни дават най-разнообразни идеи и информация, които по-късно можем да свържем с ума си в неочаквани концепции и проекти, полезни в работата и личния живот. 

3. Бъдете физически активни. Бягайте за здраве. Правете упражнения. 

4. Изказвайте и показвайте благодарност. Мнозина живеем свикнали с работното ежедневие и личните изисквания. В този водовъртеж от събития е лесно да забравим да благодарим на околните, с които общуваме непрекъснато. 

5. Правете си график за деня преди да е започнал. Да, трудно е да го правим предишния ден, но изключително помага. 

6. Фокусирайте се първо върху задачите с приоритет. Отправете предизвикателство към мозъка и силите си, като не се заемате първо със задачите, които вършите по-лесно и механично. 

7. Винаги се стремете към една идея по-добър резултат. Пробягайте километър повече в парка в сравнение с вчера. Направете още едно, допълнително, последно обаждане с търговска оферта в края на работния ден. 

8. Подобрявайте уменията си в една определена област всеки ден. Тази област може да бъде свързана с професионалния или личен живот. Каквато и да е, отделете време действително да се подобрявате в нея, като ежедневно полагате усилия, вършейки по едно малко нещо.