Направено е всичко възможно, за да се гарантира сигурността по нашата граница и да бъде овладян бежанския поток. До юни 2016 година оградата по турската граница ще е готова.
Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред бТВ.
България е страната, в която потокът бежанци е най-нисък в момента и това е систематична политика, която провеждаме от началото на годината, каза Бъчварова и допълни, че потокът бежанци през страната ни е спаднал силно. Само за една година 330 души, за които е установено, че представляват опасност, не са допуснати на територията на България. Така че полицията и службите си вършат работата, отбеляза Бъчварова.
Вицепремиерът заяви, че за нас няма пряка опасност от конфликта между Русия и Турция заради сваления руски боен самолет. Ние го разглеждаме като инцидент и проблем в отношенията между двете държави и точно на това ниво той може най-бързо и безпроблемно, с оглед на общата ситуация, да намери някакво решение, смята Бъчварова. Според нея в район, в който отношенията са много комплицирани и непрекъснато генерира бежански потоци, се добавя и ново усложнение.
Бъчварова отбеляза, че страната ни подкрепя заключенията, че трябва да се върви към деескалация на напрежението. НАТО не се ангажира с този инцидент и това е правилно решение, което ще внесе по-разумен тон в тази ситуация, отчете още Бъчварова.
Що се отнася до Шенген вътрешният министър коментира, че българската граница е шенгенска граница за ЕС. Бъчварова съобщи, че до края на годината се очаква да бъде внесена промяна в Шенгенския кодекс и тогава България също ще участва. Ние сме част от сигурността на Европа, заяви Бъчварова.