За да отвориш ресторант и той да бъде истински успешен са необходими увереност и добра визия. Но освен това, тази бизнес идея съчетава още множество съставки, за да се превърне в предпочитано място.
Откриването и разработването на заведение е вълнуващо, но и е един от най-рисковите, трудни и отнемащи време, начинания.
Ето защо платформата за поръчки на храна - foodpanda, посочва основните точки, които съпътстват успеха, набавени на база опита на едни от най-добрите ресторантьори в света - Ким Стренгари, притежава най-успешните заведения във Филаделфия, Уен Юнг е един от най-добрите сушисти в света, а Ламбрин Мачевски е собственик на мексикански ресторанти.
Първото е планирането. Бъдете готови на много жертви и бъдете сигурни, че обичате това, което правите. Първата стъпка е разработването на бизнес план, който набелязва план за вашия успех. Той трябва да включва проучване на пазара, цялостен поглед върху вашите конкуренти, вашата целева аудитория, маркетингови планове, както и избор на местоположение. Определете и източника си на финансиране.
Втората стратегическа цел е местоположението. Имате нужда от място, което привлича тълпи, лесно достъпно и има потенциал за растеж. Разбира се, имате нужда от място, което да се вписва в рамките на бюджета. Това е едно най-големите решения, които ще направите като собственик.
Третата стъпка е менюто. Менюто ще връща клиентите отново и отново. Дали ще предлагате 5 звездни ястия, суши, пица или дори бургери, вие трябва да сте убедени, че те ще са вкусни и уникални. Поканете ваши близки да тестват менюто ви. Обратната връзка е важна за вкуса и ценообразуването.
Четвърто персоналът. Движещата фигура на вашето място. Направете списък с изискванията за готвачи и сервитьори. Тествайте ги многократно преди да бъдат наети. Никой няма да се върне, ако получи лошо отношение от сервитьор.
На пето място стой маркетингът. Информация от уста на уста работи, но не достатъчно, за да бъде вашето заведение пълно. Правете промоции, участвайте в демонстрации, присъединете се към бизнес асоциации и използвайте поне безплатните социални канали.
Вложете цяла си енергия и не очаквайте, че ресторантът ви ще бъде рентабилен за една нощ. Планирайте така, че да бъдете готови да работите на загуба първите шест месеца, съветва един от най-добрите сушисти в света Уен Юнг.