Запознат с хода на операцията по спасяването на руските пилоти след свалянето на Су-24 източник разказа за РИА Новости, как тя е протекла. По думите му, операцията е започнала 15 минути, след като е станало известно, че самолетът е свален, а при провеждането й са били ранени трима сирийски командоси.Във вторник руският Су-24 бе свален от турски Ф-16 над сирийска територия. Командирът на екипажа и щурмана са успели да катапултират преди самолетът да се разбие. Командирът Олег Пешков загина в резултат на стрелба на терористи от земята по време на приземяване. Щурманът Константин Мурахтин бе спасен от издирвателно-спасителна група на руската пехота с огневата подкрепа на сирийските специални части. В хода на спасителната операция загина морският пехотинец Александър Позинич.

„Спасителната група на руската морска пехота, влизайки в бой, е успяла да пробие до мястото на падането на пилота. Няколко групи на сирийските специални части, влизайки в пряк сблъсък с муджахидините, са прикривали спасителния отряд едновременно от три страни”, разказа източникът. 

По думите му, спасителната операция е започнала веднага след постъпването на информацията за свалянето на руския самолет. „Спасителната операция започна 15 минути, след като стана известно,че самолетът е свален. Квадрантът бе набелязан – между върха Дурин и Туркман. Там в момента се водят активно бойни действия. Към предполагаемото място на катастрофата бяха изпратени три хеликоптера”, разказва източникът.

Щурманът, по думите му, се е криел от терористите и се е намирал на фронтовата линия, където са се водили боеве между сирийската армия и терористите. При това в началото на спасителната операция екстремистите са открили огън по пристигналите хеликоптери едновременно от няколко страни, разказа източникът.

„Достигайки точката, хеликоптерите са били на ниска височина, по тях е бил открит масиран огън. Две машини се върнаха. Третата се приземи в тази местност. В нея е имало спасителна група - 12 души. Сирийските военни са реагирали своевременно и под огнево прикритие са извели групата изпод ударите”, казва събеседникът. По думите му трима сирийски командоси са ранени в хода на операцията.

Щурманът на Су-24 е бил доставен във военната база около 04:00 часа. Вечерта в сряда той даде интервю на журналистите, в което съобщи, че руският самолет е бил свален от турския изтребител над Сирия без предупреждение.