Свалянето на руския бомбардировач Су-24М от турската армия не бива да повлияе на дипломатическите усилия за урегулиране на конфликта в Сирия.
Това заяви в Париж германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд, от когото бе приета в Елисейския дворец. "Надявам се, че вчерашните събития със сваления руски самолет няма да станат стъпка назад във "виенския" процес /на решаване на конфликта/, каза канцлерът. Според Меркел заплануваното посещение на президента Оланд в Москва ще изиграе важна роля в решаването на въпроса за борбата с терористичната групировка "Ислямска държава". "Посещението на Оланд в Русия ще бъде много важно за борбата срещу ИД, както и за продължаване на политическия процес в Сирия", каза Меркел. Тя отбеляза, че за борбата с ИД трябват общи действия. "Нашият общ враг е тероризмът, а общата задача - да действаме решително. ИД не може да бъде убедена с думи, тя трябва да бъде победена с военни средства", добави канцлерът.
Германският канцлер обеща на Париж да действа бързо, за да отговори на искането на президента Франсоа Оланд Германия да поеме евентуално допълнителни отговорности в борбата срещу тероризма.
“Когато президентът ме покани да помисля върху евентуални допълнителни отговорности, които бихме могли да поемем, приех това като истинска мисия и ние ще реагираме бързо", обеща тя в общото изявление пред журналисти, което направиха с Оланд. "Бих искал Германия да може да се ангажира още повече в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак", каза френския президент. Той посочи, че е наясно със законите в Германия относно такива действия - за участие на Германия в каквато и да е било военна операция зад граница е необходима зелена светлина от германския парламент. Германското правителство вече обяви вчера решението си да изпрати 650 германски войници в Мали, за да облекчи там Франция, която е ангажирана в Сирия с военни действия срещу ИД. По въпроса за бежанците, Франсоа Оланд призова да не се смесват бежанци с терористи и подчерта, че дълг на Европа е да приеме тези хора. "В Европа пристигнаха много хора, бягащи от кланетата в Сирия, от бомбардировките на режима и от убийствата на ИД", каза той. Оланд подчерта, че тези хора не бива да се приемат като терористи.
Франция призовава за деескалация в отношенията между Русия и Турция след инцидента със сваления руски изтребител.
"Това, което се случи е много сериозен инцидент. Ние призоваваме за деескалация. Необходимо е да се направи всичко възможно, за да се възстанови възможно най-скоро диалога между Русия и Турция", каза Оланд. По въпроса за предстоящото в четвъртък работно посещение в Москва, президентът на Франция съобщи, че смята в хода на преговорите в руската столица да настоява за съвместни действия срещу ИД. "По повод предстоящото си днес посещение в Москва, където ще се срещне с президента Владимир Путин, Оланд заяви: "Това, което смятам да кажа, е, че всички ние трябва да се борим именно с "Ислямска държава".
БГНЕС припомня, че на 24 ноември изтребител на турските ВВС F-16 свали руски бомбардировач Су-24М, който според твърденията на Анкара, е нарушил нейното въздушно пространство в района на границата със Сирия. Министерството на отбраната на Русия от своя страна настоява, че самолетът Су-24М се е намирал над сирийска територия и че не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция.