България трябва да има готовност да се справи с една евентуална мигрантска вълна, ако тя тръгне към страната ни. Това заяви за БГНЕС Симеон Сакскобургготски, бивш български цар /1943-1946/ и министър-председател /2001-2005/.
Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто.
БГНЕС: Каква трябва да бъде българската политика по отношение на мигрантската криза? Виждаме, че все повече европейски държави затягат правилата за приема на мигранти.
Симеон Сакскобургготски: Не трябва да се гледа по един негативен начин, а по позитивен. Ако говорим за България, аз мисля, че ние винаги сме били познати със своето гостоприемство и човешки отношения. Мигрантската криза е проблем за цяла Европа. Мигрантите ще бъдат разпределени по квоти и с общи усилия мисля, че ще се справим. Трябва да избегнем изкуственото създаване на паника или загриженост. Много пъти подобно нещо предизвиква негативни реакции от страна на населението.
БГНЕС: Вече виждаме, че Сърбия и Македония затвориха своите граници за икономически мигранти, а Румъния въведе 100% граничен контрол. Има ли опасност мигрантската вълна от Гърция да се пренасочи към България?
Симеон Сакскобургготски: Стига да погледнем картата и географията и може да разберем, но засега не е дошла. Трябва да имаме готовност за нея, но без пак да гледаме някакви апокалиптични сценарии.
БГНЕС: Би трябвало да окажем помощ на Македония, която сега се опитва да спре мигрантската вълна. Ще призовете ли българските политици да направят това?
Симеон Сакскобургготски: Това не е ексклузивно само към Македония и други страни имат проблеми. Разбира се, че трябва солидарност, за която се говори толкова много и една обединена Европа разбира се трябва да се съобразим всички. За Македония е извънредно трудно, защото те са под такъв натиск. Ако погледнем в историята, е имало много други трудни моменти на емиграция, на прогонени хора от войни. Винаги първо трябва да се търси прецедента и след това да се действа по рационален начин, а не емоционален.
БГНЕС: Какво трябва да направи Европа, за да принуди Гърция да установи някакъв контрол по границите си и да регистрира мигрантите, които навлизат на нейна територия?
Симеон Сакскобургготски: Не мисля, че трябва да се дават съвети и оценки какво да прави една страна. Гърция си има администрация и политици. Трябва ние да влезем в тяхното положение и те нямат как да го спрат. Факт е, че такива средства се изразходват, за да се помогне по един или друг начин. Би трябвало да гледаме на това като на една положителна проява, отколкото на нарушение.
БГНЕС: Остава ли на дневен ред членството на България в Шенгенската зона, след като все повече страни-членки на ЕС казват, че тя не работи.
Симеон Сакскобургготски: Това е моментно, което се говори. Въпросът трябва да се гледа на спокойствие. Шенген си има прекрасни мотиви и ще си продължи и след като се уталожи кризата. За нас би било също много интересно, защото сме изпълнили повечето критерии – да ни разрешат за летищата или морските граници да сме в Шенген. Постепенно ще стигнем и до другото. Но не трябва да се отрича веднага. Сега едно загива, друго изчезва, трето се разлага. С по-малко емоции да гледаме на факта, че обединена Европа е единственото решение за нас европейците.
БГНЕС: България е изпълнила техническите критерии за Шенген, но не е ли признак на недоверие към нас от страна на европейските партньори, че не ни допускат до Шенгенската информационна система?
Симеон Сакскобургготски: Не бива да търсим врагове, диалогът може да поправи нещата.