Алпаслан Челик, или така нареченият „командир на Сирийската туркоманска бригада”, който коментира за западни медии нарушаването на границата на Турция от руския Су- 24, реално не е сирийски туркоман, а гражданин на Турция и член ултрашовинистичната турска групировка „Bozkurt” (б.а.-„Сивите вълци”). Това съобщава EADaily, като се позовава на източници от руските експертни среди.„Журналисти от опозицията Ердоган, турски вестници и турски блогъри са разпознали човека, който дава интервю за западни медии от името на сирийските туркомени по повод сваления Су-24. Също така човекът представя екипажа на руския бомбардировач за агресор”, казва източникът. 

„Въпросният човек се казва Алпаслан Челик. Той е гражданин на Турция. Роден е в град Кебан в провинции Елазиг. Челик е член на ултранационалистическата организация „Bozkurt” (б.а.-„Сивите вълци), която е тясно свързана с контролираната от САЩ секретна турска организация „Gladio”, добавя източникът.

Експертът, който базира думите си на собствени данни, казва още: „Рамазан Челик, който е баща на предполагаемия боец от „Сивите вълци”, по-рано е бил кмет на град Кебан от Партията за националното действие (MHP). Известно е, че основател на тази партия е Алпаслан Тюркеш - (б.а.-настоящото име е Али Арслан Хамди, починал през 1997 година), който е бил високопоставен офицер от турската армия. Той е стоял и зад създаването на „Сивите вълци” и интеграцията на тези ултранационалисти в работата на западните спецслужби”.

Името на Алпаслан Челик се споменава в западните средства за масово осведомяване като човекът, който е разказал за ситуацията със сваления от турските военни руски бомабрдировач Су- 24. 

Името на Челик на 24 ноември бе споменато и от турската секция на агенция Reuters, след като журналисти взеха интервю от него буквално няколко часа след съобщението за сваления руски самолет. 

Челик, който е представен като „бивш командир от „Сирийската туркоманска бригада”, казва пред журналистите: „Сирийските туркомани откриха огън по летците, когато те катапултираха от горящия самолет и им се отвориха парашутите. И двамата пилоти са мъртви.”

Вече се публикуваха факти от инцидента с руския самолет Су-24 и все повече се засилва идеята за щателно планирана провокация. Това пък казва пред EADaily президентът на Института за Близкия Изток Евгени Сатановский.

„Какво имаме, казва Сатановский. - На територията на Сирия стана инцидент. Беше свален руски военен самолет, който изпълняваше задача в рамките на операция на ВКС на Русия. По някакъв начин на мястото на трагедията се е оказала турска диверсионна група. Пита се дали те не са застанали на метри от турско-сирийската граница по-рано? След това на мястото, където са катапултирали летците, изведнъж идват бойци и разстрелват пилотите във въздуха. Откъде тези бойци са знаели, че летците от сваления самолет ще се окажат именно на това място, а не на друго? Още един интересен момент. Буквално минути след разстрела на летците във въздуха на мястото се оказва тълпа журналисти с камери и репортери на водещи медии взимат от бойците интервю?”

„На никого това няма да направи впечатление ли? – пита президентът на Института за Близкия Изток. – И какво се получава. Турско-сирийската граница от двете страни е обсадена от бойци, а зад гърба им стоят журналисти с готови за снимане камери? Много интересно се получава”.

„Също така Ердоган направи много симптоматично и при това глупаво изказване, продължава експертът. – Президентът на Турция каза, че отломки от руския самолет при падането си са ранили двама турски граждани. Че откъде се взеха там турски граждани? Мястото на трагедията е на сирийска територия. Ако приемем, че там са се оказали двама турци, кои са те? Какво правят на територия на Сирия? Много е интересно това?”

От всичко това Евгени Сатановский прави извод, че атаката на турския изтребител срещу руския бомбардировач е щателно обсъдена и планирана провокация по адрес на Русия.

„Там не е имало никаква импровизация. Турските военни и политически власти са обмислили всичко, до най-малката подробност”, казва специалистът. 

Колкото до личността на предполагаемия боец от „Сивите вълци”, който в интервю за западните медии се е представил за туркоман, експертът смята, че не трябва да му се обръща внимание. 

„Не е особено интересно дали това брадато същество е било член на „Сивите вълци”, или не е. Или може би на някаква друга банда. Няма смисъл да се обсъжда кой е той и от къде е. Той просто трябва да бъде намерен и ликвидиран”, завършва анализа си президентът на Института за Близкия Изток.