И третият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски не мина в Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов готви четвърти.

Със 116 гласа "против", 93 – "за" и 8 - "въздържали се" депутатите отхвърлиха внесения от ГЕРБ вот на недоверие за политиката на кабинета в сектора "Сигурност". В залата общо гласуваха 217 депутати.

След отхвърлянето на вота министър-председателят Пламен Орешарски обеща да продължи своята политика. "Искам да уверя инициаторите на вота и тези, които ни подкрепиха, че системите за сигурност са изключително важни и ние ще продължим да работим по тях", подчерта той и добави, че по време на дебатите е станало ясно, че мотивите са самокритика на вносителите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани от кулоарите на парламента, че задължително ще има следващ вот на недоверие към кабинета "Орешарски". Той смята, че вотът има своя успех и посочи, че е гледал по телевизиите репортажи за ширещата се битова престъпност, която, според него, водела до разпад на държавата.

Председателят на ПЕС и БСП Сергей Станишев заяви, че гласувал против вота на недоверие поради две причини. "Първата е морална. Няма право идеологът, организаторът на репресивната машина в държавата, каквато беше изграждана и реализирана през последните 4 години, да внася такъв вот", категоричен е той. Като втори мотив Станишев изтъкна свършеното от кабинета "Орешарски".

Лидерът ДПС Лютви Местан благодари на вносителите на вота на недоверие. Този вот беше абсолютно несъстоятелен, но беше полезен за българското общество, каза той. Българският народ получи възможност да чуе две концепции за управление в сектора сигурност, подчерта Местан.

Първата – на ГЕРБ с разбирането на ГЕРБ за полицията и силовите структури като принуда, но не пред закона, а за партийни интереси. МВР се превърна в машина за насилие срещу политическия опонент. Тази концепция се сблъска с концепцията на Цветлин Йовчев, която гарантира свободите на народа, подчерта още Местан.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.