Скъпоструващите модерни изследвания да се правят не само в определени лечебни заведения, пише "Преса". това предвижда Националната здравна стратегия за периода 2014 - 2020. В момента документът се разглежда от парламентарната здравна комисия и трябва да бъде приет до средата на годината.
Сложните операции ще се извършват вече в само т. нар. Суперболници, които ще са не повече от 12 в цялата страна плюс специализирани клиники за сърдечни или онкозаболявания. "Адмирирам тази идея, крайно време е някой да направи подобна стъпка, която ще е полза за пациентите, и за лекарското съсловия, и за здравната каса", коментира проф. Генчо Начев, директор на столичната болница "Св. Екатерина".

По думите му мярката трябва да се въведе максимално бързо още тази година. "По този начин парите на хората от здравните вноски ще се концентрират само на места, където има както достатъчно добри лекари, така и супермодерна апаратура. Така касата ще може да разходва средствата по-ефективно, защото хем ще се повиши качеството на услугата, хем ще падне цената й", обясни проф. Начев.

"Другият плюс е, че контролът ще е много по-лесен, когато скъпоструващата манипулация се прави на три места, а не в 300 болници", добави кардиохирургът. Суперболниците ще бъдат избрани на базата на акредитационна оценка и рейтинг. за целта акредитацията ще стане задължителна и ще носи не само престиж, но и икономическа полза за лечебното заведение, предвижда още националната здравна стратегия. В момента тя е само пожелателна и не носи никакви ползи за болниците.