Един от най-автентичните портрети на Васил Левски беше открит случайно на тавана на училището в село Ковачево.

Той е рисуван по последната снимка на Дякона и е отпечатан във Виена преди 130 години. През миналото лятото в единственото училище в пазарджишкото село Ковачево започва ремонт. Сред ненужните и стари вещи на тавана изкачат десетки прашни и избелели портрети. Един от тях е този на Левски.

Най-вероятно портретът се е пазил в старото селско училище. То е било построено през далечната 1883 г., а голяма част от документите и вещите са били преместени в новото. За да бъде видян уникатът от повече хора, директорът се обръща към едно от големите български издателства, което решава да реставрира литографията.

Портретът е отпечатан няколко години след Освобождението от бащата на българското книгоиздаване Христо Данов.

Литографията на Дякона не е единствената находка, която училищният директор открива. Той намира и невиждан досега портрет на Хаджи Димитър. За да не тънат в прах и в забрава в училищните мазета и тавани, издателството започва национална кампания по издирването на портрети на възрожденски дейци.

Всички открити образци на български ревюлюзионери ще бъдат реставрирани, размножени и поставени на стените на българските училища. Портретът на Апостола вече има 180 копия, които ще бъдат подарени на училищата, чийто патрон е Васил Левски.