Жители на села, отдалечени от градовете в Бургаски регион, прибягват при нужда все по-често до помощта не на хуманни лекари, а на ветеринари, разказаха хора, избиращи да се лекуват по този начин. Те търсели животинските доктори най-често когато им се налага да се обработят рани, да лекуват остри респираторни заболявания или да се ориентират какво обезболяващо да пият и в каква доза.
В смесените магазини и в селските кръчми пък се търгува не само със стандартните стоки, а и с медикаменти, пише Блиц. В разрез със закона, широка гама от лекарства може да се намери в някои от тези обекти. Популярна е практиката в складовете им да се зареждат широкоспектърни антибиотици, аналгетици, парацетамол, аспирин и дори някои от най-популярните хапчета за високо кръвно налягане. В много от селата, чийто жители се броят на пръсти, няма медицински лица и за хората там прегледите са лукс, който те не могат да си позволят. Местните хора често прибягват до самолечение и търсят лекар само в краен случай, пише faragency.bg.

След края на изминалата кампания за местните избори политици от различни партии споделиха, че по време на срещите им с хора от Бургаски регион проблемът с липсата на лекари и фелдшери често се поставя за разискване в малките населени места. Масово жителите им се оплакват и че няма аптеки. 

В някои села въпросът е решен частично. Кметовете по места се опитват да съдействат на съселяните си с каквото могат и доброволно се превръщат в куриери, купувайки от градовете медикаменти с рецепта. Съществува и практика фармацевти да организират зареждане по заявка на лекарства за възрастни и болни хора, които нямат възможност да пътуват. Собственици на аптеки прибягват и до организация на временни пунктове за продажба на лекарства в малките населени места. Те правят така наречените рекламни щандове, където презентирайки определен вид продукти, реализират и продажби.

Единственият начин недостига на аптеки да бъде разрешен е разкриване на филиали към тях, които да обслужват хората в населените места, където няма подобни обекти, коментира Тошко Йотов, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас. Той каза още, че е нужно собствениците на фармацевтични обекти да бъдат по някакъв начин стимулирани за разкриване на аптеки в не толкова атрактивни за търговия с лекарства населени места. Както е в други държави. Според него един от начините това да стане е осигуряването на данъчни облекчения и различни други привилегии.