В телефонен разговор с между министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и шефа на турското МВнР Мевлид Чавушоглу, за който БЛИЦ вече съобщи, турският дипломат №1 е поднесъл съболезнования във връзка с гибелта на руския пилот в Сирия, предаде RT. „Едновременно с това той се опита да оправдае действията на ВВС на Турция с мотива, че уж руският самолет бил нарушил въздушното пространство над страната”, разказа Лавров. 

Турският министър освен това не е обяснил дали международната коалиция, оглавявана от САЩ, е дала разрешение за удар по руския самолет, съобщава Интерфекс. 

Аз попитах своя турски колега дали турците са съгласували своите действия срещу руските самолети с американците, които са началници на коалицията. Той обаче не можа нищо да ми отговори”, посочи Лавров. 

Сергей Лавров изрази и съмнения относно непреднамереността на инцидента. Според Лавров подозрение буди фактът, че комуникационната линия за спешни случаи не е била използвана от турските ВВС преди или след инцидента. Той допълни, че съществуват редица други съмнения, поради които свалянето на Су-24 прилича на добре планирана акция.

Русия е приятел, съсед и много важен партньор на Турция - това заяви от своя страна със смегчен тон днес турският премиер Ахмет Давутоглу, съобщава РИА Новости. Той подчерта, че отношенията между двете страни не трябва да бъдат жертвани заради инцидента със сваления руски Су-24. 

Изявлението беше направено по време на събранието на управляваната от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР). 

"Нямаме никакви намерения да разваляме отношенията си с Русия след инцидента. Русия е наш приятел, съсед и много важен партньор. Не трябва да жертваме двустранните ни отношения. В момента всички канали за комуникация помежду ни са отворени. Все пак искам да отбележа, че от гледна точка на националната сигурност, в приятелските отношения трябва да се зачита правото на всяка страна да защитава територията си", каза Давутоглу. 

С изявлението си турският премиер загатна за изключителната важност на търговските отношения между Русия и Турция. Според световните анализатори едва ли ще се стигне до ескалация на напрежението между двете сили именно от икономическа гледна точка. 

По данни на руското финансово министерство в периода 2009 - 2013 година оборотът от внос и износ на стоки между двете страни възлиза на 144 147 млрд. долара.