Съществува популярен виц: Куцащ, бедно облечен мъж влиза в брачна агенция и заеквайки казва: - Искам да се оженя за красива, богата и вярна жена! - Няма проблеми! Трябва да знаете, че ако такава жена се омъжи за вас, ще е пълна идиотка! - Добре, нека да е идиотка.
Съществуването на този виц се дължи на простия факт, че брачните агенции съществуват и то поне от средата на 17 век. Първата брачна кантора „Бюро за срещи и адреси” е открита от английския търговец и писател Хенри Робинсън в Лондон на 29 септември 1650 г.  Подтик му дават пътуванията из Холандия, където той е впечатлен от разкрепостеността на жителите на тази страна и техните традиции.

За съжаление само след година предприятието на Робинсън е закрито, тъй като блюстители на морала намират, че то противоречи на закона.

От тогава обаче търсенето на съпруга по обявление или чрез службата за запознанства става все по-популярно. Сега 55% от запознанствата, увенчани със „Сватбен марш” на Менделсон, са чрез интернет.

Съществуването на тези деликатни кантори е твърде завоалирано, да се говори за тях е почти равносилно да се обсъжда публично къде са най-чистите градски тоалетни, къде е сборището на анонимните алкохолици или къде има порядъчен публичен дом. Тези неща стават тема на разговор само когато възникне неотложна нужда.

Брачните агенции не само съществуват, но дори си имат свой международен професионален празник (International Day of Marriage Agencies) – това е 12 февруари, само четири дни преди празника на влюбените Св. Валентин. И в тази близост има не малко доза символика.

Празникът е регистриран на 1 декември 2010 г. от Държавния Департамент за интелектуална собственост към Министерството на образованието на Украйна.

Идеята за учреждаване на новия празник принадлежи на една от украинските брачни агенции, подета е от много партньорски агенции от САЩ, Канада, Германия, Франция, Италия, Испания и Швейцария.

С всяка година броят на клиентите на брачните агенции се увеличава и от анкетите, попълнени ръчно, се вижда, че постепенно и уверено информацията се премества на уебсайтовете в интернет като MyPartnerForever.

В нашата епоха на всеобща заетост брачните агенции помагат на самотните хора да намерят своята половинка, защото може да звучи парадоксално, но създадената възможност за тотални комуникации и виртуално общуване правят хората все по-самотни и изолирани. Хиляди хора с благодарност могат да кажат, че именно с помощта на брачните агенции придобиват шанс да обичат, да бъдат любими, да създадат семейство.