Народните представители ще гласуват в началото на пленарното заседание на 12 февруари вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски.

Това е третият вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

Близо пет часа народните представители дебатираха на 10 февруари политиката на правителството в сектор "Сигурност" заради внесения от ГЕРБ вот на недоверие.

Вносителите на вота смятат, че правителството не се справя в борбата с контрабандата и с решаването на проблемите на бежанците и че се е провалило с реформата в сектор "Сигурност". Според опозицията налице е успешен опит специалните служби да бъдат подчинени на различни интереси. Те внесоха третия си вот на недоверие с ясното съзнание, че на практика е невъзможно той да успее.

Като цяло дебатът беше вял, три от партиите предварително обявиха, че няма да го подкрепят. Почти целият кабинет беше в НС, но говориха главно Цветлин Йовчев и Ангел Найденов. Чуха се множество разнопосочни изказвания и не едно и друго изброяване на статистика, показваща ефективността на правоохранителните органи по време на това и на предишното правителство.

Още в първия ден, когато вотът бе внесен, от пръв поглед той ми се стори самокритика, като чух дебатите и изчетох внимателно мотивите, установих, че съм абсолютно прав. Не чух фактите да подкрепят твърденията. Така премиерът Пламен Орешарски обобщи дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие за сектор "Сигурност". Външният поглед винаги е бил добър коректив, обърна се Орешарски към един от вносителите на вота Веселин Вучков. Премиерът завърши изказването си с думите: "Когато попитали Хегел: г-н Хегел фактите не потвърждават вашите изводи, той шеговито отговори, жалко за фактите. Така че аз не чух факти, които да подкрепят твърденията".

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.