Лекарствата без рецепта може да поскъпнат сериозно в следващите месеци, предупредиха производители. Става дума за най-разпространените противовъзпалителни, обезболяващи и противогрипни медикаменти.

Повечето фармацевтични компании обясняват очаквания скок с нови административни такси, които им налагат от здравното министерство. Производителите не се ангажират с конкретни цифри, но чертаят два възможни сценария - или да увеличат драстично цените на лекарствата, при които ще трябва да плащат нови, по-високи такси, или да разпределят възможните загуби - като повишат цените на всички произвеждани от тях медикаменти, предаде Нова телевизия.

Търговците на медикаменти също потвърждават прогнозите за ценови скок - по техни сметки - поскъпване може да има при най-евтините и по-малко продаваните лекарства.

За да се компенсират разходите при лекарствата, които се поемат от Здравната каса и които имат твърди цени, производителите ще търсят други варианти. По сметки на фармацевтичните компании, става дума за сериозно намаление на сега работещите при тях около 10 хиляди души.