Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия не възнамерява да воюва с Турция руския Су-24 .

„Нямаме намерение да воюваме с Турция, отношението ни към турския народ не се е променило. Възникват само въпроси към турското ръководство“, подчерта Лавров, цитиран от ТАСС.
„Приятелските отношения между народите на Руската федерация и Турция не зависят от политиците, но двустранните отношения ще бъдат сериозно преразгледани“, каза още Лавров.

По-рано Лавров обсъди в телефонен разговор с турския си колега инцидента със свалянето на руския самолет „Су-24“.
Турският външен министър е изразил съжаление в разговора, но е оправдал действията на турските военновъздушни сили, предаде ТАСС.
Той е подчертал, че турските диспечери не са знаели националната принадлежност на самолета, тъй като в района извършват полети също сирийските ВВС.

„Имаме сериозни съмнения, че е било непреднамерен акт,
това много прилича на планирана провокация“, заяви още Лавров пред журналисти.
„Русия се надява, че нападението над самолета няма да бъде използвано за прокарване на идеята за създаване на забранена за полети зона в този район“, посочи още той.

Москва ще анализира руско-турските проекти, включително строителството на АЕЦ
„Ще подложим на най-внимателен анализ руско-турските проекти, включително изграждането на територията на Турция на АЕЦ „Аккую“, коментира говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Представителят на Кремъл призна, че засега не може да каже нищо за перспективите на проектите с Турция.
Най-големият руски инвестиционен проект с Турция е изграждането на първата турска атомна централа „Аккую“. Споразумението за нейното строителство бе подписано от правителствата на двете страни през май 2010 г. Проектът предвижда изграждането на четири енергийни блока с мощност 1200 мегавата всеки. Общата стойност на проекта е 22 млрд. долара. Строителството започна в началото на юни тази година, а въвеждането в експлоатация на първия енергоблок е предвидено за 2020 г.

Песков каза също, че
сътрудничеството с Турция в борбата с тероризма на този етап е под съмнение,
но това не се отнася за други страни от възможната коалиция против терористичните групировки в Сирия, коментирайки последствията от нападението на турските ВВС срещу руския Су-24 за перспективите за създаване на единна коалиция.

На въпрос за това как изглежда в момента диалогът с Турция представителят на Кремъл подчерта, че го няма.
„Засега контакти на най-високо равнище не е имало“, каза той, отговаряйки на въпрос свързвала ли се е с Кремъл турската страна.
Путин: Турция подкрепя ислямизацията на страната си

Русият президент Владимир Путин заяви, че сегашното ръководство на Турция целенасочено подкрепя ислямизирането на страната си, предаде ТАСС.
„Проблемът не е в трагедията, с която се сблъскахме вчера, той е много по-дълбок. Наблюдаваме – и не само ние, уверявам ви, това виждат всички по света – как настоящото ръководство на Турция от доста години води целенасочена вътрешна политика на подкрепа на ислямизацията на страната си“, каза пред журналисти Путин.