Европа повече не може да приема бежанци от Близкия изток и трябва да засили охраната по границите си, заяви френският премиер Манюел Валс.
„Това не означава, че критикувам Германия. Германия направи своя избор, но трябва да осъзнава цялата отговорност“,
казал Валс пред журналисти.

По неговите думи Франция и Белгия трябва да прекратят приема на мигранти по обясними причини, предаде Би Би Си.
Френският премиер отбелязал, че Франция има намерение да спази задължението си да приеме максимум 30 000 бежанци за периода 2015-2016 г., само че изтъкна, че французите знаят, че някои от извършителите на терористичните атаки в Париж на 13 ноември са пристигнали в страната именно като мигранти.

„Това повдига въпроса за възможностите на Европа за контрол на потока от бежанци и за осъществяване на решенията за контрол на границите“, допълнил Валс.

Френският премиер заяви, че упражняването на контрол по външните граници на Европейския съюз е от съществено значение за бъдещето на ЕС.

„Контролирането на външните граници на ЕС е съществено за бъдещето на съюза. Ако не направим това хората просто ще си кажат: „Достатъчно, Европа!“, каза той по време на разговор с чуждестранни медии.

Миналия петък европейският съюз се съгласи да бъдат проведени реформи в Шенгенската зона до края на годината, които да помогнат за ограничаването на движението на мигранти.

След атентатите в Париж преди седмица, когато въоръжени ислямисти убиха 130 души в центъра на Париж, Франция се опитва да създаде международна коалиция за борба с „Ислямска държава“. В своето изказване премиерът Валс предупреди, че групировката е заплаха не само за неговата страна, но и за други европейски сили като Германия и Италия.