Може би до края на годината ще бъде готова експертизата от БАН за инцидента в Горни Лом. Там със сигурност мога да кажа, че ще има обвиняеми, които ще бъда между трима и четирима души, в зависимост от резултатите на експертизата.
Това каза директорът на Националната следствена служба (НСлС) Евгени Диков, предаде репортер на БГНЕС. Все още се чака експертизата от БАН, предоставени са 118 тома материали, 7 души работят по нея. Експертизата ще трябва да каже конкретната причина за взрива и дали са спазени всички инструкции, свързани с утилизацията на боеприпаси.
Дали сред обвиняемите ще бъде и собственикът на завода зависи също от експертизата. До края на годината се очаква да приключи следствието, а от процедурата зависи и дали дотогава ще бъде внесен и обвинителният акт. „Предстоят може би последни действия по разследването, смятам, че до края на годината ще бъде ясно всичко“, каза Диков.
БГНЕС припомня, че взривът в с. Горни Лом отне живота на 15 души. На 1 октомври 2014г. 15 българи обработват боеприпаси във фабрика край село Горни Лом, Видинско – най-бедният район на България. Последва взрив. Цех "С" бе сринат със земята – на място загинаха 13 мъже и 2 жени, сред тях двама съпрузи, оставяйки 5-годишното им дете сираче. Отломки, някои тежки по 150-200 кг, се разхвърчаха на стотици метри от цеха, раниха 3 жени – служителки в завода, заварени на портала, който се намира на около 400 метра от взривения цех. И пълна тишина… Жените бяха откарани по болниците със счупени крайници, останалите 15 души от втората смяна във фабриката … намериха смъртта си.
В София, Видин и в Горни Лом разпитаха свидетели. Прокуратурата иззе множество лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на "Видекс" АД, собственик на завод "Миджур". В Националната следствена служба бе разпитан и собственикът на фирмата. Стана ясно и че изпълнителният директор на завода е с оправдателни присъди по два случая от преди години, завършили със смърт на работници - през 2006 и през 2007 година.
В завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 08.07.2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г. До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини. Осъществена е незабавна проверка на обект на "Видекс" АД в село Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 01.10.2014 г. сутринта /преди взрива/ от служба КОС на 05 РУП София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено.