Американският държавен секретар Джон Кери ще посети Балканите през следващата седмица, съобщиха от Държавния департамент. На 3 декември Кери ще участва в срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която ще се проведе в сръбската столица Белград. Преди и след нея държавният секретар ще посети Косово, Кипър и Гърция.
Най-напред той и президентът Барак Обама ще пристигнат в Европа за международната конференция COP21 за климатичните промени в Париж на 30 ноември. В последствие Кери ще участва на среща на НАТО в Брюксел на 1 декември.
От там той пътува за Прищина, където ще разговаря с официалните представители на Косово.
По време на посещението си в Белград на 3 декември, Джон Кери ще участва на срещата на министрите на ОССЕ, а ще има и среща с представители на гражданското общество от страните в организацията.
В същия ден Кери ще посети и Никозия, където ще разговаря с лидерите на кипърските турци и гърци. Държавният секретар на САЩ ще ги призове да продължат диалога за обединението на двете части на острова.
На 4 декември Кери ще посети Атина, където ще разговаря с представители на гръцкото правителство по въпросите за двустранните отношения, миграционната криза и икономическата стабилност на страната.