След кървавите атентати в Париж, първият рефлекс бе хората да се помолят. В социалните мрежи веднага се появи хаштаг #PrayForParis, а световните религиозни лидери остро осъдиха нечовешките нападения. Тибетският духовен водач Далай Лама обаче заяви, че светът не трябва да се моли на Господ за проблемите, които самите хора създават, пише Дойче веле.
"Хората искат да живеят спокойно. Терористите са заслепени и това е една от причините за убийствата и бомбардировките. Този проблем не може да се реши само с молитви. Аз съм будист и вярвам в молитвата, но хората сами създадоха този проблем, а сега отправят молитви към Бога да го реши. Няма логика. Бог ще каже, сами да решат проблема, след като сами го създадоха. Необходим е систематичен достъп до човешките ценности, единството и хармонията. Ако започнем да ги прилагаме, има надежда този век да бъде по различен от предходния. Позволете ни да работим в мир, с нашите семейства и общества и не очаквайте помощ от Бог, Буда или властите", казва Далай Лама.
БГНЕС припомня, че Далай Лама, който през 2011 г. официално се оттегли от политическата дейност, днес вече призовава за автономия, а не за пълна независимост на Тибет. Но Пекин, за който той е черната овца, го обвинява, че продължава да работи за независимостта на родината си.