Стотици хора излязоха да протестират по улиците на Чикаго, след като американските власти разпространиха видеозапис, показващ момента на убийството на чернокож младеж от бял полицай, съобщиха световните агенции.

Засега протестите протичат мирно. Няма данни за сблъсъци и други нарушения на реда. По улиците, на които са се събрали демонстрантите, има засилено полицейско присъствие.

Преди да бъде разпространен видеозаписът, прокуратурата на Чикаго предяви обвинения в предумишлено убийство на полицая Джейсън ван Дайк, прострелял 16 пъти 17-годишния Лакуан Макдоналд през октомври 2014 г.

Властите побързаха да повдигнат обвинението, надявайки се да бъдат избегнати нови размирици, свързани с расовите проблеми и използването на смъртоносна сила от полицията. Такива безредици избухваха на различни места в САЩ през последните месеци.

На записа, заснет от видеокамера, поставена на полицейски автомобил, се вижда как Макдоналд бива застрелян на улицата, докато се отдалечава от пресрещнали го служители на реда. Видеото показва как двама полицаи излизат от своята кола и изваждат оръжията си, докато се приближават към младежа. За секунди той е повален от куршуми и започва да се гърчи на земята, докато по него продължава да се стреля.

Според прокуратурата Ван Дайк изпразнил пълнителя на оръжието си и се готвел да презареди. Полицаят твърди, че стрелбата била оправдана, защото се чувствал заплашен от Макдоналд, който според органите на реда носел нож.

Властите се притесняват, че публикуването на видеозаписа може да предизвика размирици, каквито избухнаха в градове като Балтимор и Фъргюсън, след като млади чернокожи мъже бяха убити от полицаи или умряха в ареста.

Вижте кадри от убийството: