Унгарската полиция е задържана шестима души по подозрения, че се свързани с терористични мрежи, съобщи агенция MTI, като се позова на изявление на шефа на антитерористичното управление на страната Янош Гайду. Четирима души са били задържани в събота, след като при рутинна проверка в колата им са открити взривни вещества. При предприет обиск на квартирата, където те са живели е открита и нелегална лаборатория за производство на взрив, а също така и други средства, които биха могли да се използват за извършване на терористичен акт.

Според Гайду, взривните материали са били достатъчни, за да убият „прекалено много хора”. От унгарската полиция не уточняват имената на заловените, но потвърждават, че те са в „международен контекст”.

Други двама са били арестувани заради намерени в автомобила им автомати със заглушители. Засега не е ясно има ли връзка между двете групи. Янош Гайду съобщи още ,че в момента се изяснява връзката на арестуваните с „Ислямска държава”.

Според унгарски медии, след задържането на съмнителните лица е усилена охраната на президента, премиера и други висши ръководители на Унгария.