Решението за удостояването на вселенския патриарх Вартоломей за удостояването му с най-високото държавно отличие е подложено на детайлна проверка за механизма, по който е взето, научи БЛИЦ от отлично информиран източник.Покрай него е проверявана и цялата останала дейност на акад. Стефан Воденичаров като шеф на БАН.

Причината е не само бурното възмущение, което предизвика връчването на почетния орден на Вартоломей заради неговите изявления, поставящи в деликатно положение българо-гръцките отношения по въпроси, които отдавна са решени, но и последвалото разграничаване на президента Росен Плевнелиев от мнението на вселенския патриарх. Както и изявлението на премиера Бойко Борисов, че трябва да се извърши проверка по чие предложение, как и с какви мотиви е взето съответното решение. За същото настоя и БСП.

Почти едновременно със скандала около думите на Вартоломей, пристигнал у нас по инициатива именно на акад. Воденичеров, инициативен комитет обяви кандидатурата на шефа на БАН за президент, което допълнително нагнети страстите и общественото негодувание, че високопоставеният учен е използвал тази визита за лични цели.

Освен науката, Воденичаров е свързан и с лобито на оръжейната промишленост у нас, тъй като той от дълги години е съпредседател на Сдружението на българските отбранителни индустриалци. Източниците на БЛИЦ твърдят, че е очаквал да получи подкрепата и на оръжейниците за кандидат-президентската си кандидатура.

Гафът на Вартоломей обаче поставя на карта не само участието му в надпреварата за президентския пост, но и изобщо оставането му начело на БАН, тъй като подробната проверка може да извади на бял свят и други неблагополучия и академикът да е принуден да напусне поста по собствено желание.

Според източниците на БЛИЦ органите, които извършват проверката, се пазят в тайна, за да не им се оказва въздействие. Резултатите от нея обаче ще бъдат оповестени публично.