От днес Европейската централна банка пуска в обращение нова банкнота от 20 евро, съобщиха от БНБ.
Това е третата поред евробанкнота от серията „Европа" след тези от 5 и от 10 евро, която постепенно заменя първата серия евробанкноти, въведена през 2002 г.
БГНЕС припомня, че председателят на Европейската централна банка Марио Драги представи още на 24 февруари 2015 г. новата банкнота от 20 евро. Днес евробанкнотите се използват от 338 милиона души в 19 страни и са на обща номинална стойност 1000 млрд. евро.
Новата банкнота включва иновативен защитен елемент – "прозорче с портрет", вградено в холограмата. Когато банкнотата се разглежда срещу светлина, прозорчето става прозрачно и в него се появява портрет на героинята от гръцката митология Европа, който се вижда и от двете страни на банкнотата. Новата банкнота от 20 евро, както и новите банкноти от 5 и 10 евро, включва и "смарагдовозелено число" и портрет на Европа във водния знак.
"Прозорчето с портрет е истинска иновация в технологиите за производство на банкноти. То е резултат от усилията на Евросистемата да осигури трайната устойчивост на евробанкнотите на фалшифициране. Това ще укрепи доверието в евробанкнотите на тези 338 милиона граждани от всички страни в еврозоната", каза тогава Драги.
Новата банкнота от 20 евро е третата от серия "Европа", която постепенно заменя първата серия евробанкноти, въведена през 2002 г. Банкнотата от 5 евро от серия "Европа" е емитирана през май 2013 г., а банкнотата от 10 евро – през септември 2014 г. Представената през февруари банкнота постепенно ще бъде последвана от нови банкноти от 50, 100, 200 и 500 евро.
Банкнотата от 20 евро е най-често използваната купюра евробанкноти. Тя се разпространява широко от терминални устройства АТМ, приема се от много машини за продажба на стоки и билетни автомати и често се проверява за истинност от търговците с помощта на малки устройства за проверка, поставени на гишетата им.