Руският премиер Дмитрий Медведев заяви в сряда, че свалянето на руски военен самолет от Турция може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти.

В резултат на това турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия, заяви Медведев в изявление, публикувано на интернет страницата на правителството.

Медведев подчерта, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси, включително и защита на националните граници. Премиерът заяви, че инцидентът е довел до разрив в добросъседските отношения между Русия и Турция, щетите от които трудно ще бъдат заличени.

Във вторник руският президент Владимир Путин вече предупреди, че инцидентът ще има "сериозни последствия".

Русия вече предупреди гражданите си да не пътуват до Турция заради опасността от тероризъм. Няколко големи руски туристически компании вече започнаха да не продават пакети за екскурзии до страната.

За момента има два големи инфраструктурни проекти в развитие между двете страни - изграждането на така наречения "Турски поток" (газопровод, алтернативен на "Южен поток", който трябва да доставя газ за Европа, като заобикаля Украйн) и поръчаните на руската държавна компания "Росатом" 4 реактора с мощност 1200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара.

Дриги засегнати икономически сфери може да бъдат туризма и търговията, според агенция "Ройтерс".