Най-голямата „фабрика за клониране“ще започне да действа в Китай и ще произвежда годишно по 1 млн. телета, специално обучени кучета и дори генетични копия на домашни любимци.
"Търговското" съоръжение, струващо около 30 млн. евро, ще доведе постиженията на науката в клонирането почти до ръба на по-масово приемане от хората, допускат китайските медии. Те базират предположението си на развитието на техниката, която стана публично известна с клонирането на овцата Доли, която стана първият клониран бозайник при появата си на бял свят през 1996 г. в Шотландия.
Работата на компанията може да предизвика тревога в Европа, където клонирането на животни за животновъдството е забранено през септември поради съображения за хуманно отношение към животните. Но Сю Сяочун, президент на китайската компания за биотехнологии BoyaLife, която е автор на съоръжението, отхвърля подобни опасения.че се подкрепя съоръжението, отхвърля подобни опасения. „Законотворчеството винаги изостава от науката. Що се отнася до клонирането, мисля, че вървим по погрешен път и започваме да убиваме технологията.“
В Китай рязко нарасна интересът към земеделските биотехнологии, тъй като фермерите там се борят да доставят достатъчно говеждо месо за увеличаващите се като брой представители на средната класа. Цените на месото нараснаха три пъти в периода 2000-2013 г. Според Сю новата производствена мощност ще клонира също състезателни коне и
кучета за хора с "емоционални връзки" към своите домашни любимци, но основната му фокус е производство на добитък. Въпреки това, той изглежда по-развълнуван от възможностите за създаване на копия на специално обучени кучета. Става дума за четириноги приятели на човека, които са се откроили сред събратята си след сериозен подбор.
Фабриката която разполага с лаборатория, разположена на 15 000 квадратни метра, с животински център, генетична банка и изложбена зала, се изгражда в момента в пристанищния гр. Тяодзин, намиращ се близо до Пекин и трябва да започне да действа през първата половина на следващата година. BoyaLife ще управлява съоръжението с южнокорейския си партньор Sooam Biotech, който притежава център за клониране на кучета за клиенти, готови да платят 100 000 долара. Тази „клонираща фабрика“ вече е произвела 550 кученца, пише в. „Телеграф“.
Шефът на Sooam Biotech Хванг Ву-Сук е своеобразен национален герой на Южна Корея, след като през 2005 г. създаде първото клонирано куче.
Новата фабрика в Тяодзин първоначално ще произвежда до 100 000 ембриони на телета годишно, но впоследствие производството може да достигне до 1 000 000.