В какво е опасността от "Ислямска държава" и какво отличава терористичната организация от другите екстремисти? Своята гледна точка по въпроса изложи бившият съветник в Пентагона Дейвид Килкален. Експертът смята, че за в бъдеще ИД ще премине към партизанска война. Явни признаци за това представляват конспиративните квартири, така наречените "спящи агенти" и укриването на оръжие.""Ислямска държава" се превръща в строго структурирана организация по примера на северноирландската терористична организация ИРА или пък испанската ЕТА. Засега тази промяна е още в зародиш, но признаците вече се виждат в Западна Европа".

Експертът изясни разликите в действията на "Ислямска държава и "Ал Кайда".  Втората изпращала групи от терористи на място и всички те умирали. ИД действа по друг начин.

Килкален критикува и методите, които използват САЩ срещу ИД. Америка вижда в ИД само терористична организация. Бившият съветник от Пентагона препоръчва да се отнасят към екстремистите като към враждебна държава и да атакуват контролираните от терористите населени места, местата на добив на нефт и нефтопреработващите заводи. За това са необходими непрекъснати авиоудари и те трябва да се увеличат десетократно.

Според него сухопътните операции няма да донесат победа. Експертът смята, че сегашната стратегия на САЩ не е в състояние да спре екстремистите. Това показало и серията от атентати.