„Кремъл не заплашва с военен отговор на нападението на Су-24, но последствията ще са неизбежни”, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.
"Руският бомбардировач е летял в сирийско небе, а Турция не е предоставила доказателство за обратното", допълни Песков.
На въпрос дали Анкара е предоставила официално потвърждение за това, че руският Су-24 е нарушил въздушното пространство на Турция, той обясни, че Русия първо ще се заеме с показанията на руските военни специалисти, които имат всички параметри на полета.
Песков подчерта, че тези данни показват, че руският боен самолет е бил свален над сирийска територия, а Турция не е предоставила доказателства за обратното.
От Кремъл отказаха да коментират въпроса за това как днешният инцидент ще се отрази на бъдещето на проекта „Турски поток”.
"Аз все още не мога да отговоря на въпроса. Президентът Владимир Путин обясни, че ситуацията ще бъде внимателно анализирана от Москва”, каза говорителят му. Според него посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Москва, планирано за декември, ще зависи от няколко фактора. Той обаче отказа да уточни какви са те.