Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че атаката срещу руския Су-24 ще има трагични последствия за руско-турските отношения. Путин беше категоричен, че руският изтребител е свален на сирийска територия - на 4 километра от турската граница. 

Руският президент нарече свалянето на руския самолет от Турция "удар в гърба":

Днешната загуба е удар в гръб, който ни нанасят помощници на терористите – иначе не мога да нарека това, което се случи днес. Самолетът ни е свален над територията на Сирия с ракета въздух-въздух от турски самолет Ф-16.

Путин направи изявлението в Сочи преди срещата си с гостуващия му йордански крал Абдула Втори. 

Според първия заместник-председател на Комитета по отбрана и сигурност на Съвета на Федерацията на Русия Франц Клинцевич инцидентът с руския самолет, свален в граничния район между Сирия и Турция, е провокация:

Ако говорим за провокация, очевидно неслучайно американците са доставили в Турция 4-5 самолета-прихващачи Ф-16. Това е било предварително подготвено, за да разполага Турция с такива възможности. 

Смятам, че за съжаление тази провокация се е готвела отдавна – изчаквал се е удобен момент, допълни Клинцевич.

По повод настояването на Турция за свикване на спешна среща на НАТО по-късно през деня, Путин отбеляза, че това го изненадва:

Сякаш Русия е свалила турски самолет, а не Турция – руски. Те какво искат - да поставят НАТО в служба на Ислямска държава?

Турското външно министерство покани дипломатически представители на Русия, Франция, Китай, Великобритания за брифинг по повод свалянето на руския самолет. Руският президент попита риторично дали тук няма опит да се привлече НАТО като съюзник на "Ислямска държава". За по-късно днес турскитя резидент Реджеп Тйип Ердоган е свикал съвещание по сигурността с участието на премиера Ахмет Давутоглу и шефовете на армията и разузнаването.

Руското министерство на отбраната извика спешно своя военен аташе от Анкара за консултации. 

Намиращият се на посещение в Сочи йордански крал Абдула Втори изрази съболезнованията си на руския президент Владимир Путин, с когото разговаряха за обстановката в Сирия и Близкия изток.