Китайски милиардер никога повече няма да плаща за самолетни билети, след като плати с кредитната си карта „Американ Експрес“ картина за 170 милиона долара. Заради голямата сума му се начислява гигантски брой бонус точки, с които той може да си позволи практически неизползваем брой летателни километри.

Платното е "Полегнало голо тяло" на Амедео Модиляни – купено на търг в „Кристис“ по-рано този месец от Ли Йекиян Ли. Ли и преди е използвал кредитната си карта, за да купува изкуство – през 2014 г. той е заплатил с нея 36 милиона долара за чаена чаша от времето на династията Мин.
От "Американ Експрес" не потвърждават за случилото си, нито признават дали това е най-голямото плащане с тяхна кредитна карта – като цитират защита на личните данни. Да се купи нещо за 170 милиона обаче е възможно.

"На теория може да се направи покупка (за 170 млн.) – коментира говорител на компанията. – Основава се на отношенията си с картодържателя, тези решения се вземат поединично, според нашите данни на разходните навици на конкретната личност".

Лиу притежава "черна карта" на „Американ Експрес“ – тя се дава само с покана от самата компания на най-разточителните ѝ клиенти. Официално няма кредитен лимит – но както повечето от кредитните карти на немилиардерите, събира точки.

Различните карти трупат точки според държавата, в която се ползват. Но ако се използва методиката, която "Американ Експрес" прилага за американските си платинени карти – по една точка за изхарчен долар, то Ли, само с последната си покупка, е взел 170,4 милиона пункта. Навярно той вече има още десетки милиони от предходни разходи.

В интервю за "Ню Йорк Таймс" наскоро Ли и съпругата му заявиха, че планират да използват точките, за да пътуват безплатно до края на живота си. Според Зак Хониг, отговорен редактор на сайта за награди по време на пътувания ThePointsGuy.com, това няма да е никакъв проблем.
Хониг изчислява, че ако Ли обърне бонус точките си в точки за пътуване от някоя от много програми на авиопревозвачи, той и семейството му могат да пътуват навсякъде по света, в първа класа. Ако използва например Сингапурските авиолинии, може да лети 3000 пъти между САЩ и Европа в ултра луксозна класа (средна цена на пропуска иначе – 17 800 долара).

А кой е големият губещ в случая?

"Кристис". Всеки път, когато картодържател на "Американ Експрес" използва картата си, се таксува търговецът. Таксата е обичайно 2 или 3%. За картина на стойност 170 милиона долара в "Американ Експрес" са се влели милиони долара. Всъщност, най-вероятно достатъчно, за да платят с лекота бъдещите полети на Ли и семейството му.