Катастрофата на руския Су-24 в Сирия е удар в гърба, нанесен от подкрепящите тероризма, заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II, провеждаща се в Сочи, съобщава "Интерфакс".

„Това събитие излиза извън рамките на обичайната борба с тероризма. Разбира се, нашите военни водят героична борба с терора, не жалейки себе си, не жалейки своя живот. Но днешната загуба е свързана с удар, който ни нанесоха в гърба, помагащите на тероризма“, заяви Путин.

Трагедията с руския самолет Су-24 ще има сериозни последствия за отношенията между Москва и Анкара. Това заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

„Това трагично събитие ще има сериозни последствия за руско-турските отношения. Винаги сме се отнасяли с Турция не просто като с близък съсед, а като с приятелска страна.

Не знам на кого бе нужно това, което се случи днес, във всеки случай – не на нас“, посочва руският държавен глава след срещата си с краля на Йордания.

„Вместо да установи незабавно необходимия контакт с нас, турската страна се обърна към своите партньори в НАТО, за да обсъдят ситуацията, сякаш ние сме свалили техен самолет, а не те наш“, казва още Путин.

„Нашият самолет е свален над територията на Сирия с ракета „въздух-въздух“ от турски самолет F-16. Паднал е на територията на Сирия на 4 километра от границата с Турция. Намирал се е във въздуха на височина 6 хиляди метра, на отдалеченост един километър от турската територия. При всички случаи нашите пилоти и нашият самолет никак не са застрашавали Турция“, отбеляза още руският президент.

Турция свали боен руски самолет край сирийската граница, след като машината  нарушила турското въздушно пространство.

Според изявление и на турската армия самолетът е бил предупреден за нарушението – в интервал от 5 минути са били отправени 10 предупреждения, които не са били взети под внимание.

Два турски изтребителя Ф-16, които патрулирали по границата, са участвали в свалянето на машината в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили.