Турция се снабдява с петрол от завладените от терористите територии. Това заяви руският президент Владимир Путин.

Нападението срещу руския фронтови бомбардировач Су-24 е удар в гърба, който е нанесен на Русия от помагачите на терористите. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с йорданския крал Абдала Втори.

„Днешната загуба е свързана с удар, който ни е нанесен в гръб от помагачите на тероризма. По друг начин аз не мога да определя това, което се случи“, каза руският лидер.

Той подчерта, че руският бомбардировач е бил свален над територията на Сирия от ракета „въздух-въздух“, изстреляна от турски изтребител Ф-16. Руският боен самолет е летял на височина 6000 метра и е бил на разстояние 1 км от турската граница.

Президентът Путин подчерта, че сваленият от турските ВВС руски боен самолет не е заплашвал Турция.

„При всички положения, нашите летци, нашият самолет по никакъв начин не са заплашвали Турската република. Това е очевидно. Те са провеждали операция срещу терористите от „Ислямска държава“, каза стопанинът на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че руският боен самолет е действал в планинската част на северна Латакия, „където са концентрирани бойци, които по произход са от Русия“. „И в този смисъл летците са изпълнявали своята основна задача“, каза още Путин, уточнявайки, че става дума за превантивни удари по терористите, които във всеки един момент могат да се върнат в Русия.

Нападението срещу Су-24 ще има трагични последици за руско-турските отношения, предупреди Путин.

„Ние внимателно ще анализираме всичко, което се е случило. Днешните трагични събития ще имат сериозни последици за руско-турските отношения“, каза той. Путин подчерта, че Русия винаги се е отнасяла към Турция не просто като към близък съсед, а като към приятелска държава.

„Не знам на кого беше нужно това, което беше извършено днес. Във всеки случай не на нас“, заключи руският президент. Обръщението на Турция към НАТО след нападението на турските ВВС срещу руския Су-24, който участва в борбата срещу терористите в Сирия, изглежда като опит да се постави Северноатлантическия алианс в служба на терористите, каза руският президент.

Той отбеляза, че след инцидента с бомбардировача „вместо незабавно да се установи контакт с нас, доколкото ни е известно, турската страна се е обърнала към своите партньори от НАТО за обсъждане на този въпрос“. „Все едно ние сме свалили турски самолет, а не те наш“, изрази своето недоумение Путин.

„Те какво, искат да поставят НАТО на служба на „Ислямска държава“, добави той.

Русия няма да търпи такива престъпления като нападението срещу руския Су-24. „Разбирам, че всяка държава има своите регионални интереси и ние винаги сме се отнасяли към тях с уважение. Но ние никога няма да търпим да се извършват такива престъпления като днешното“, добави руският президент.

Той се надява, че международната общност все пак ще намери в себе си сили, за да се сплоти в борбата с общото зло – тероризма.