Първата проверка на митничарите във фабриката на Мишо Бирата е намерила колонка за варене на спирт. От отпадъчни продукти от бирата се вари спирт и не са плащали акциз. Всичко се е водело в тетрадка. За две години се изварили 68 000 литра спирт. Това означава едно нещо – имало е нелегално производство на спирт. Това е престъпление по Наказателния кодекс. Това обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е председател на комисията в парламента, която разследва скандала Мишо Бирата.
„Колоната е там, а не е сезирана прокуратурата. Защо? Кой не си е свършил работата? Ако ние не установим кой е покровителствал нещата, прокуратурата ще го направи”, обясни Цонев.

"След като самият Ваньо Танов твърди, че никой не му е оказвал натиск при изпълнение на служебните си задължения, той ще стане герой на прокуратурата", каза още Йордан Цонев. Според него, ако премиерът тогава Бойко Борисов не е оказвал натиск върху Танов, тогава вината на бившия шеф на митниците е очевидна.

Няма как да бъдат пренебрегнати показанията пред парламентарната комисия на бившия шеф на инспектората на митниците Спас Шопов, който разказа за натиска спрямо него, оказван от Танов, продължи депутатът от ДПС.

Нашата работа тепърва предстои, продължи Цонев. Той обеща по случая, известен като “Мишо Бирата” да се стигне до края и нещата да бъдат разкрити. Досега са проведени само три заседания, ще извикаме и ще изслушаме всички, които имат отношение към случилото се около пивоварна “Леденика”.

„Бях се зарекъл да не говоря за Мишо Бирата преди да направим доклада, но съм предизвикан от следния факт. Два пъти след началото на работата на комисията, Борисов взема отношение по работата й. Щом ще си говорим с Борисов през медиите, нека да е така. Във фабриката на Мишо Бирата са направени две проверки – на 9, 10, 11 ноември 2009 година. Втората е на 12, 13 март 2010 г. Между двете проверка се взима лицензът на фабриката. Съдът спира отнемането на лиценза и така фабриката може да работи. Разговорът между Борисов и Танов е от 9 март. Сега Борисов се опитва да се измъкне, че се опитвал за изпълни едва ли не решението на съда. Разговорът е 4 дни след решението на съда и 6 дни преди Митниците да са уведомени официално. След първата проверка от мобилни групи на митница Лом Танов отнема лиценза. Фабриката работи, но под физически контрол на митниците. Има човек, който описва нещата. На 13 март отива внезапна проверка. В петък приключва работа и запечатват. В митниците получават сигнал, че фабриката работи и пращат група. После се оказва, че е имало директива да се работи при намалено осветление и тишина и след края на работата да се почисти, за да може в понеделник всичко да е чисто”, разкри Цонев.