Турският президент Реджеп Тайип Ердоган утвърди състава на 64-то правителство на страната, който му бе предложен от министър-председателя Ахмет Давутоглу.
Това съобщиха от канцеларията на президентството.
"Държавният глава прие днес председателя на Партията на справедливостта и развитието и депутат от провинция Коня Ахмет Давутоглу. Президентът утвърди състава на сформираното от премиера Давутоглу 64-то правителство на Турската република", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.
На 17 ноември Ердоган натовари своя близък съратник със съставянето на новия кабинет. ПСР спечели предсрочните избори на 1 ноември. Те се проведоха, след като турските партии не успяха да излъчат правителство след вота на 7 юни.
ПСР спечели 317 места в 550-членния парламент на страната. Тези резултати са победа и за президента Ердоган, защото могат да му позволят да направи така желаните промени в Конституцията на страната. Тези промени са насочени към увеличаването на правомощията на държавния глава, но за да станат факт на ПСР са й необходими 367 гласа. Останалите партии във Великото национално събрание са: кемалистката Народно-републиканска партия със 134 депутата, прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която за първи път влиза в парламента, с 59 места, Партията на националистическото движение (ПНД) с 40 депутати.
Професор Ахмет Давутоглу беше идеолог на външната политика и дългогодишен външен министър в правителствата на Ердоган. Той е автор на спорната концепция на неоосманизма и нулирането на проблемите със съседите. Въпреки нейните първоначални успехи в първите години Давутоглу и Турция на Ердоган се сблъскаха със сериозни проблеми след избухването на Арабската пролет през 2011 г. Основният препъникамък стана Сирия и най-вече политиката на президента Башар Асад, който с действията си унижи Ердоган и разби мита за Турция като регионална сила и по-голям брат, в който всички се вслушват.
След като Ердоган стана президент през 2013 г. Давутоглу го наследи като министър-председател.