Сирийска бунтовническа организация разпространи видеоклип, в който се твърди, че един от пилотите на сваления днес руски военен самолет е мъртъв, предаде "Ройтерс".

Агенцията разказва, че е получила кадрите от групировка, която действа в северозападната част на Сирия и се бори срещу режима на Башар Асад. Не е известно в района да действа "Ислямска държава".

Във видеото се вижда как мъж, за когото се твърди, че е единият от пилотите на сваления Су-24, лежи неподвижно и е тежко ранен. Членове на групировката се приближават към него и се чуват думите "руски пилот" и "Бог е велик".

Представител на групировката, пожелал анонимност, потвърди пред "Ройтерс", че мъжът е мъртъв. Той не споменава нищо за втория пилот, който е бил в самолета.

Според "Гардиън" автентичността на видеото все още не може да бъде потвърдена.

По-рано репортер на CNN Turk в района обяви, че хеликоптери издирват пилотите, че се чуват изстрели и че единият от тях вероятно е пленен от етнически турци от Сирия. Според източници на телевизията вторият пилот е загинал.

Анадолската агенция твърди, че хеликоптерите в издирвателната операция са руски.

Според източници на РБК единият пилот е задържан от турската полиция, а не от етническите турци в Сирия. Анкара твърди, че и двамата пилоти са живи.

Днешният инцидент е първият от близо 60 години, в който въоръжените сили на страна, член на НАТО, свалят руски или съветски военен самолет, припомня "Ройтерс".