Анкара е свалила руски военен самолет край сирийската граница, потвърдиха от Москва.
„Най-вероятно в резултат на стрелба, самолет СУ-24 на руските сили се е разбил на територията на Сирийската арабска република“, съобщи министърът на отбраната на страната.
Първоначално беше съобщено, че той се е намирал в турското въздушно пространство, но руските власти заявиха, че той е бил в сирийското въздушно пространство.
„Руски самолет СУ-24 е бил свален... защото е нарушил турското въздушно пространство въпреки предупрежденията“, потвърдиха за инцидента и от турското президентство.
Летателният апарат се е взривил във въздуха и неговите останки са паднали в планинска верига от сирийската страна на границата.
Видеоклип, публикуван в турските медии, показва как димящият самолет пада отвъд планинско възвишение на няколко километра от границата с Турция. Според туркменски източници, цитирани от в. „Хюриет“, самолетът е паднал в близост до палатки в село Ямади в провинция Латакия в близост до границата с Турция, където в момента се намират туркмени.
Двамата пилоти са били видени да се приземяват с парашути, допълват източниците. Единият пилот вече е бил задържан от туркменски сили в региона, докато другият все още се издирва. От Москва обаче заявиха, че съдбата на пилотите все още е неизвестна.
Съобщението за падналия самолет идва по време на засилена кампания на сирийски и руски изтребители в северните части на Сирия.
В същото време от офиса на премиера Ахмет Давутоглу заявиха, че Турция ще проведе консултации с НАТО и ООН заради сваления самолет.
Това не е първият инцидент с руски самолети в турското въздушно пространство. През октомври при два отделни случая руски изтребители навлязоха във въздушното пространство на Турция. Това накара Анкара да привика руския посланик в страната в знак на протест.
Двете държави имат коренно противоположни позиции по отношение на сирийския конфликт. Докато Турция категорично е против оставането на власт на президента Башар Асад, то Русия е негов съюзник, осигурявайки му военна подкрепа.
През октомври турската армия свали произведен в Русия дрон, за който отново се съобщи, че е нарушил въздушното пространство на Турция. Тогава обаче Москва отрече летателният апарат да принадлежи на Русия.
Руският министър на външните работи Сергей Лавров се очаква да посети Турция в сряда.