Държавният департамент на САЩ предупреди гражданите си за засилени терористични заплахи по целия свят, предадоха световните агенции.

За заплахата свидетелстват неотдавнашните терористични нападения във Франция, Дания, Нигерия, Турция, Мали, както и взрива, поразил руския самолет над Синайския полуостров, за който отговорност пое терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД).

Наличната информация свидетелства, че групировките ИД, „Ал Кайда“, „Боко харам“ и други както и преди планират

терористични нападения в различни региони,

отбелязва Държавният департамент.

Ведомството не посочва конкретни заплахи или най-опасните райони в света, но препоръчва на американските граждани да бъдат крайно внимателни при всякакви пътувания в чужбина.

Предупреждението остава в сила до 24 февруари 2016 г., допълва Държавният департамент.

Междувременно жителите на Ню Йорк вече могат да използват

ново телефонно приложение, за да сигнализират на властите всякаква подозрителна дейност,

в рамките на борбата с тероризма, предаде АФП. Приложението „Виждате нещо, пращате нещо“ (See something, send something) е безплатно. То позволява на потребителите да изпращат с няколко кликвания от телефона снимка или кратък текст в държавния Център за разузнаване.

Губернаторът на щата Ню Йорк – Андрю Куомо, също така съобщи, че се назначават допълнителни 46 полицаи в транспортната служба с цел подобряване на капацитета за борба с тероризма в обществения транспорт, по-специално гарите „Гранд сентръл“ и „Пен стейшън“.

Куомо припомни, че сигурността е била подсилена след атентатите от 13 ноември в Париж.