Всичко е по-важно от културата - пътищата, дискотеките, кръчмите и бардаците. Всичко това е по-важно, защото това е ценностната система на властта. Това заяви пред БГНЕС писателят и сценарист Иво Сиромахов.
Днес работещите в библиотеките, музеите и галериите обявяват протестен „Ден на гнева”, като по този начин ще изкажат и покажат негодуванието си от проектобюджета за 2016 г., който не предвижда нищо съществено откъм увеличение на трудовите им възнаграждения. Заетите в културните институции на страната са недоволни и от недостатъчния бюджет за сектор Култура.
Държавата ще се подиграва с културата дотогава, докато избираме такива хора в парламента и правителството. От тези хора, които са в парламента и гласуват този бюджет никой от тях не е влизал в библиотека и музей. Вижте ги само как изглеждат, как говорят, какъв е езикът им, колко е образованието им, каква е общата им култура… Те не могат да разберат какъв е смисълът да има библиотеки в България, не могат да разберат какъв е смисълът да има книги, галерии, симфонични оркестри. Това е нещо много далечно от техния свят, заяви Иво Сиромахов.
Според Сиромахов винаги ще бъде така, докато продължаваме да пращаме в парламента необразовани, неграмотни и некадърни хора. Чудесно е, протестът на библиотекарите се случва, но едва ли ще има някакъв успех, защото библиотекарите не са полицаи, те не могат да затворят кръстовищата. Те не са важни за властта, защото не охраняват парламента, така че най-вероятно нищо няма да произтече от този протест, каза писателят.
Готов съм да се обзаложа, че нищо няма да се промени, защото за българската държава книгите, библиотеките, музеите, галериите не са ценност. Те са нещо излишно, което по-добре да го няма. Те не носят пари, от тях не може да се краде. Техният протест няма да бъде чут и няма да доведе до нищо, защото държавата казва на тези хора - вие сте излишни. Казвала го е дълго време през годините и сега просто ще го каже за пореден път, смята Сиромахов.
Според него проблемът се корени в липсата на култура и образование в самите народни представители. Това са едни изключително просто хора. Министър-председателят е прочел само една книга - „Винету”. Как може да очакваме, че той ще разбива важността на това да има библиотеки. Там е проблемът…, продължи Сиромахов.
Вижте как се отнася държавата и към образованието и българските учители - като към някакъв неприятен разход. Образованието не е приоритет в България, а някаква досадна подробност, каза още носителят на наградата "Цветето на Хеликон" за 2015 г.
Подкрепям протеста на работещите в библиотеките, в музеите и в галериите от цялото си сърце. Желая им да имат кураж и да продължават да вършат работата си, така както досега, заяви още Иво Сиромахов. Ако ме питат мен, бих искал данъците ми да отиват за такива хора, а не за нови депутатски „Мерцедес”-и или за увеличаване на администрацията, каза още той и продължи: Но, в България данъкоплатецът не го пита никой. При тази политическа система е така, ако се смени системата - може да стане по-различно, заключи той.